چه کارت گرافیکی انتخاب کنیم؟

کارت گرافیک PC برای کاربری های گیم و طراحی را می توان مهمترین قطعه دانست طوری که انواع متوسط و رده بالای آن گرانترین قطعه سیستم شما را تشکیل خواهد داد.

ابتدا به تشریح مشخصه های اصلی کارت گرافیک یا GPU (Graphics processing unit) می پردازیم.

gpu_کارت_گرافیک

کارت گرافیک از سه بخش اصلی بورد که محل قرارگیری پردازنده اصلی، حافظه ها و نیز فن خنک کننده است، پنل خروجی ها که محل قرارگیری خروجی های اتصال به مانیتور و ویدئو پروژکتور و درگاه اتصال به مادربورد تشکیل شده است.

درگاه اتصال به مادربورد

کارتهای گرافیک امروزی از درگاه PCI Express 3.0 و 4.0 برای اتصال به مادربورد استفاده می کنند و بطور کلی تمام کارتهای گرافیک دارای درگاههای PCIe، استایل Serial داشته و بر روی مادربوردهای امروزی سازگار هستند.

تنها کارتهای گرافیک بسیار قدیمی تر از درگاههای AGP استفاده می کنند که تنها با مادربوردهای قدیمی تر و دارای این نوع اسلات سازگار هستند.
تشخیص نوع درگاه مادربورد و کارت گرافیک سازگار آن با مطالعه مشخصات آن روشن است اما میتوانید با بررسی ظاهر آن نیز طبق تصاویر زیر از سازگاری یک کارت گرافیک و مادربورد اطمینان حاصل کنید:

انتخاب_کارت_گرافیک_سازگار_درگاه_مادربورد_اتصال

باید دقت داشته باشید که مادربورد شما درگاه اتصالی گرافیک مورد نظر شما را پشتیبانی کند.
طبق تصویر بالا بطور کلی 3 نوع اصلی درگاههای PCI، PCI-Express و AGP برای کارتهای گرافیکی داریم که دو مورد آخر منسوخ و از رده خارج هستند.
در کارتهای گرافیک امروزی درگاه از نوع PCI-Express است که دارای یک شکاف و در سمت نزدیک به پنل خروجی های کارت گرافیک است اما در انواع PCI و AGP این شکاف به سمت انتهای کارت قرار دارد.

پنل خروجی ها

انواع_خروجی_کارت_گرافیک_مانیتور

خروجی کارتهای گرافیکی نیز سیر تکاملی گسترده ای داشته که با پیشرفت نمایشگرها و تکنولوژی های تصویری، بر کیفیت و امکانات آنها افزوده شده است.

خروجی VGA یا آرایه نمایش تصویر (Video Graphics Array) قدیمی ترین نوع اتصال کارتهای گرافیک به مانیتورها و ویدئو پروژکتورهاست که بصورت آنالوگ و نه دیجیتال، تصویر پردازش شده توسط کارت گرافیک را به نمایشگر منتقل می کند.

در کارتهای گرافیک و نمایشگرهای جدیدتر اتصال DVI یا رابط دیجیتال دیداری (Digital Visual Interface) را داریم که برخلاف VGA تصویر را با تکنولوژی دیجیتال و در نتیجه کیفیت و سرعت بالاتر انتقال می دهد. حداکثر رزولوشن پشتیبانی شونده توسط DVI برابر 2560*1600 است.
اگر گرافیک شما خروجی VGA نداشته و تنها اتصال DVI دارد، می توانید با تبدیلهای DVI به VGA اتصال بین کارت گرافیک و مانیتور قدیمی خود را برقرار کنید.

یکی از جدیدترین اتصالها HDMI (High-Definition Multimedia Interface) است که مزیتهای بیشتری نسبت به DVI به همراه دارد از جمله قابلیت انتقال صدا و نیز پشتیبانی از وضوح تصویر 4K.

اتصال نوع DisplayPort جدیدترین اتصالی است که برای جایگزین VGA و DVI شدن در سال 2007 معرفی شد.
سرعت انتقال دیتا در این اتصال 17.28Gbit/s می باشد و می توان با این اتصال 6 مانیتور را همزمان به یک کارت گرافیک متناسب متصل و تصویر دریافت کرد.
DisplayPort و HDMI هردو تقریبا کیفیت یکسانی دارند هرچند برای PC اتصال DisplayPort به سبب توانایی تصویر گیری از تعداد بیشتری مانیتور و نیز پشتیبانی از نرخ بروزرسانی بالاتر در رزولوشن های بالاتر؛ مانند پشتیبانی از نرخ بروزرسانی 120Hz در رزولوشن 4K، ایده آل تر است.